Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Zelená pokrývka na chleba, pažitka

pazitkaU téhle bylinky vlastně asi nevím, zda ji můžu zařadit do bylinek. Ale proč by ne, zase tak striktní tady být nechci. Popravdě ani nevím proč o pažitce psát, vždyť ji každý musí znát. Asi to bude někdy trošku jiný název, ale známá je opravdu všemi. Kdy by neznal krásný český „šnytlík“, jak se pažitce říká obvzlášť na moravě.

než jsem začal psát tenhle článěk ani já nevěděl jak se pažitce říká správně celým jménem. Správně se kupodivu jmenuje pažitka pobřežní a když se nad tím zamyslím, dává to smyl. Její trsy opravdu působí jakoby se jim nejlépe dařilo někde na útesu u moře. Pravda je ale taková, že pažitce se daří skoro kdekoli. Především v našich končínách roste skoro sama, nemá ráda příliš sluníčka a naopak miluje bohatou zálivku. Nicméně pažitka se obejde prakticky bez údržby. Stačí vysadit a během celého vegetačního období seřezávat její nať.

Z pažitky se totiž konzumuje nať, která svoji chutí a mírnou štiplavostí připomíná cibuli. Snad jediné čemu se při pěstování vyhnout je doba kdy můžeme nať sklízet. V době kdy šnytlík dosáhne květu je už pro požití příliš tvrdý a až moc aromatický. Jinak se ale opavdu není čeho bát.

Obsahuje velké množství vitamínu C a B2, dále pak minerální a stopové prvky, které ke svému životu potřebujeme. Výhoda je, že se dá konzumovat syrový, takže jej nemusíme tepelně upravovat, na což jsou vitamíny citlivé. Nejraději jej mám tak,jak jsem to napsal už v nadpisu – na chlebu s domácím máslem a posypaný na drobno nakrájenou pažitkou. Díky své barvě ale doporučuji pažitku používat skoro vřdy jako ozdobu. Nádherně se bude vyjímat v polévce a opravdu lahůdkou pro oko i jazyk bude, když do míchaných vajíček zamícháte i lžíci nakrájené pažitky. Vše hezky až když jsou vajíčka usmažená, uvidíte jaká to bude symfonie barev.

Comments are closed.