Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Uplakaná rostlinka jménem cibule

cibuleJá vím, tenhle web se jmenuje nej bylinky, ale co už. Dnes zkrátka přišla řeč na cibuli a tak je tu o ní článek. Proč že přišla řeč zrovna na tuhle rostlinu? Asi proto jako ve většině domácností v dobách kdy „udeří“ první jarní teploty. Vlhko a teplo je rájem bacilů a tak se ani mně nevyhnulo nahlazení. A nebyl bych to já, kdybych nezapátral v bylinkáři po nějakých zaručených radách proti nachlazení.

Cibule je zelenina, kterou asi nemusím představovat, ale přece jen se pokusím vás překvapit něčím co nemusíte nutně vědět. Tahle rostlinka je známá už od dávnověku, dokonce se o ní píše i v bibli. Tak je to stará záležitost. Pokud bych měl říct jen jednu věc o cibuli, tak pouze to, že je to nejlepší nevěsta pro česnek. Když vezmete cibuli a k ní přidáte pravý český česnek dostanete ten nejlepší základ pro pečení masa. Takové kotlety položené právě na této vrstvě a propečené do rozpadání, to je to co udělá z obyčejného nedělního obědu ukázkový zážitek.

Ale když tak přemýšlím dál, bez cibule by se vlastně nedalo udělat ani jedno z mých oblíbených jídel, guláš. Někteří vaří dokonce guláš tak, že použijí stejnou váhu masa a cibule. Avlastně se jim ani nedívím :).

Když už mluvíme o cibuli, asi každého napadlo, že jde o tu rostlinu díky které si popláčete i když máte dobrou náladu. pokud by vás zajímalo čím to je, pak vězte, že je to uvolňováním plynu jménem syn-propanthial-S-oxid. Ten způsobuje štípání očí, které všichni tak důvěrně známe.

Jako většina zeleniny je i cibule jen zajímavá obálka na vodu, najde jí v ní přibližně 89%, ale najdeme v ní i vitamíny B1 a B2, trošku vitamínu C a provitamín A. Cibule má sedativní účinky, ale nemusíte se bát, skutečně jen mírné. O něco lépe je na tom s allicinem, to je právě ta antibiotická látka díky které jsem cibuli vyuřil při nachlazení.

Výbornou  volbou je cibulový sirup, který jsem udělal lehce. Stačí nakrájet cibuli přibližně na 1 cm silná kolečka a polít medem. Pak necháme na talíři přikryté miskou pár hodin. Cibule pustí svoji šťávu a společně s medem vytvoří sirup, který pak po lžičkách používáme při nachlazení. S chutí je na tom o něco horší cibulový čaj, kdy cibuli zalejeme horkou vodou a dochutíme medem. Osobně ale preferuji spíš první varinatu, která je opravdu výborná

Comments are closed.