Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

šípky pomůžou na podzimní nachlazení

sipkyAť se nám to líbí nebo ne, léto nás pomalu opouští a to je zároveň dobrá zpráva pro ty, kteří se rozhodli vyrazit na sběr šípků. Šípky jsou plody růže, konkrétně růže šípkové. Tedy takové, která se musí prosadit ve volné přírodě, keř je větší a mohutnějí. Přehlédnout ho tedy nemůžete.

Šípky se sbírají po prvních mrazících, v době kdy už jsou všechny plody rudě červené. Mráz způsobí, že jsou plody ještě sladší a také jdou snáz trhat. Růže totiž mají trny, takže drobnou pomoc určitě oceníme. Šípky sbíráme utřením z keříku těsně za plodem, následně je pak sušíme na teplém, dobře větraném místě. Opět platí zásada, že je třeba se vyhnout přímému slunečnímu svitu, které snižuje obsah vitamínů.

Šípky bychom měli do své domácí bylinkové lékárničky zařadit především kvůli jejich obsahu vitamínů. Zastoupeny jsou zde vitamíny C a A, ale obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Jejich léčivé účinky uznali už dokonce v 11. století. kdy je o nich v herbáři první zmínka. Na co všechno nám čaj z šípků může pomoci? Je toho skutečně hodně, pomáhá od nachlazení a to i preventivně. Pomáhá při křečových žilách, problémech močových cest, ale to nejlepší teprve přijde. Údajně působí proti paradentóze a pánům podpoří jejich libido.

jak už jsem napsal, při léčbě se používá obvykle odvar, ale uplatnění najde šípek opět i v kuchyni. Z šípků můžeme udělat výbornou šípkovou omáčku nebo ještě lepší šípkové víno. Za vyzkoušení určitě stojí i šípková marmeláda, kterou jsem jako dítě nesnášel a teď mi vážně chybí.

Comments are closed.