Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Ryze české koření – kmín

kminDnes se podíváme na bylinku, která by neměla chybět v žádné domácnosti. A nejenom, že by neměla, ona ani nejspíš nechybí. Tou bylinkou je „obyčejný“ kmín. Dokážete si bez této bylinky představit vaření? Já tedy určitě ne! Vždyť kdykoli jsem se potkal s někým kdo se odstěhoval z České republiky, vždy jsem slyšel, že nejvíc mu chybí český chléb. A je pravda, že česká ,,Šumava“ je skutečně unikátní a nikde jinde jsem se s podobným druhem nesetkal. Chléb kmínový, jak se Šumava správně jmenuje je prostě český unikát.


A tím se dostáváme k naší dnešní bylince kmínu. Těžko asi upéct kmínový chléb bez kmínu. Kmín jsou vlastně sušená semena rostliny kmínu kořenného, které je jedním z nejstarších koření používaném na evropském kontinentu. Jak už jsem zmínil, používá se do chleba, ale často jej najdeme v bramborách, případně slouží i jako základ pro kmínovou polévku.
Dřív byla naše republika velmocí v pěstování tohoto koření, ale dnes se k nám převážně dováží. V kmínu je významně obsažen karvon, který blahodárně působí na naše trávení a podporuje chuť k jídlu. Babičky často vaří by odvar z kmínu dětem při bolení břicha, protože kmín pomáhá s vylučováním trávicích enzymů a omezuje kvasné procesy ve střevech. Dokonce jsou mu přisuzovány schopnosti bojovat proti vnitřním parazitům.
Nu, jak vidět není důvod si dnes nedat například kmínovou polévku, když už víte jak moc vám tahle bylinka umí pomoct.

Comments are closed.