Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Rozmarýn alias doktorská bylinka

rozmarynRozmarýn se celým jménem jmenuje Rozmarýn lékařský a to má asi svůj význam. Jako jedna z mála bylinek zvyčuje krevní tlak, čímž zlepšuje prokrvení končetin a obecně přispývá k lepšímu krevnímu oběhu. Zároveň apk uklidňuje a působí relaxačně. Jeho vůně je pronikavá a i ona má své uplatnění v aromaterapiích. Rozmarýn se pěstuje v přímořských oblastech, protože právě vlhký vzduch mu prospívá. Právě v těchto oblastech mu byl dříve přisuzován magický účinek a symbolizoval manželství a trvalost.

To všechno je rozmarýn, ale to proč jej miluji je jeho vlastnost dodat masu specifickou vůni i chuť. Těžko říct k čemu jeho chuť přirovnat, protože nic jiného se rozmarýnu nepodobá. Nicméně pokud vezmete sušený rozmarýn a poctivě v něm obalíte vepřové, hovězí nebo skopové maso, budete se divit. Pro mne osbně je rozmarýn neodmyslitelnou součástí pečeně. Když maso zprudka osmahnete a uzavřete v něm všechny šťávy, pak obalíte právě v téhle bylince a dáte na pár hodin pomalu péct – pak nechat působit šťávy a koření, aby se vše v masu hezky prolilo… Tohle je to proč vaření s bylinkami miluji, žádná složitost, vše rychlé, jednoduché a to nejlepší je, že případní hosté jen hádají „cože je ta zvláštní chuť“?

Je až zvláštní kolik koření má léčivou moc, možná taky proto preferuji říkat jim bylinky, i když v obchodě je v regále najdeme v oddělení koření. O to divnější je pak koupit si směs koření, která je vlastně ze 70% sůl. Vyzkoušejte si vzít rozmarýn a přidat skoro stejné množství soli? Jídlo bude hnusné a přesolené! Bylinky zkrátka stačí. Vůbec tedy netuším co v těch směsích musí být, protože tenhle poměr je vážně zabiják.

Comments are closed.