Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Ovocná bylinka – jahoda

jahodaPočasí se nám krásně tváří jarně a tak možná spousta lidí přemýšlí co vysadit na zahrádce. Tedy alespoň ti šťastnější, kteří nějakou zahrádku mají. Na výsadbu této bylinky je sice ještě trošku brzy, ale přesto si o ní dovolím napsat. Ono totiž vlastně ani příliš nejde o bylinku, ale většina ji zná pod ovocem. O to je lepší rostlinka, když můžeme použít jak plody, tak listy. 

Tuhle bylinku totiž všichni důvěrně známe pod názvem jahoda. Krásné voňavé plody máme k dispozici skoro během celého léta a právě po jeho skončení přijde čas pro sběr listů. To je totiž ta část, která nejde uplatnění v bylinkářství. jakmile dosbíráme poslední plody jahod, můžeme posbírat i listy. je klidně možné použít klasický jahodník, který máme na zahradě, tedy jahodník zahradní. U něj sbíráme listy, bez jejich stonků. Ty pak sušíme na stinném, dobře větraném místě.

Z listů pak vaříme vývar a pijeme jako čaj. Účinky má na naše cévy, které rozšiřuje a pomáhá prokrvení. pro dámy je pak vhodný při gynekologických potížích. Obecně pak pomáhá při dně a při zánětech žlučníku, či žaludku nebo střev. Výhodou je, že jahodník obsahuje sacharidy, takže čaj z něj chutná sladce i bez přislazování. Výborný je také při zácpě, proti které pomáhá.

Čaj krásně voní, takže aromaterapie je příjemným bonusem například při bolesti hlavy. Proti té totiž jahoda umí bojovat také. Přisuzuje se jí i dobrá pomoc při nachlazení, ale dá se použít i na léčbu ran, kdy se listy přikládají k ráně.

Nemusí jít ale vždy o léčbu, čaj bude výborný i samotný. Rozhodně vám pomůže ušetřit, vždyť kupované ovocné čaje neobsahují nic jiného, než listí jahodníku. Takže v kuchyni by měla mít jahoda vždy své místo.

 

 

Comments are closed.