Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Oregano, bylinka s úžasným českým názvem

oreganoKdykoli slyším název oregano můžu vyskočit z kůže. Málokdy je náš úžasný jazyk tak podceňovaný, jako v tomhle případě. Oregano se dostalo do našich myslí především s rozšířením italských pizz. A jak jsem psal v minulém článku v Čechách máme majoránku stejně oblíbenou jako italové oregano.

Co mi ale vadí je používání názvu oregano. tato bylinka se jím pyšní a přitom pro ni máme nádherný český název.

Dobromysl je tak krásný název, že vůbec nechápu, proč a kde jsme převzali nudné oregano. Dobromysle, nebo chcete-li oregano má od pradávna přisuzovánu léčivou moc a v dávnověku byl považován za symbol štěstí a obranu proti zlým silám. Mimochodem léčivé schopnosti opravdu má, jako kloktadlo slouží výborně při problémech s dýchacími cestami.

jak jsme zmínil, oregano se používá hodně v italské kuchyni, ale rozhodně touhle bylinkou nezkazíte ani typická česká jídla. Přidat ji k rajčatům je dobrý nápad, stejně tak ji ale použijte při přípravě ryb. Chcete-li získat trochu exotické chuti ve vaší sekané, přidejte trochu sušeného oregana. Já ale asi upřednostním vždy majoránku. I když, pokud chci zdůraznit chuť nějakého dobrého sýra, je oregano přece jen trochu lepší volba.

Comments are closed.