Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Ochuzená bylinka, černý bez

Černý bez

černý bez plody

Ať už je tahle bylinka „s“, nebo „bez“, v každém případě jde o černý bez. Tenhle keřík asi potkal už každý a právě teď, na jaře začíná období kdy pronikavě voní všemi zákoutími. Úplně se mi ta vůně vybavuje a řekl bych, že je to jedna z nejvíc typických vůní českého venkova.

Snad každý kraj v čechách má svůj název pro tuhle bylinku, ať už jsou to kozičky, bezinky, psí bez, kosmatice, nebo například smrdibez a smradinky. i to jasně vypovídá o tom, jak pronikavě tahle bylinka voní.

Keříky černého bezu najdeme obvykle na polostinných místech, ideálně bez vysokého porostu. Dosahují přibližně 7 až 10metrů a kvete obvykle za teplého počasí, tedy květen až červenec.

Pokud bychom tuhle bylinku chtěli zpracovávat rozhodovaně bychom se měli vyhnout konzumaci plodů. Literatura často hovoří o jejich silně projímavých účincích a v krajních případech to může ohrozit naše zdraví. Výhodou je, že tepelnou úpravou se tyto účinky ztrácí a tak své v kuchyni najde i bobule z tohoto keře. V průmyslu se používá k barvení, protože jejich barva je opravdu účinná. Pro nás ale bude lepší využití v marmeládách, sirupech, likérech nebo i vína. Receptů na šťávu z bezinek najdete určitě spoustu i ve vaší kuchařce po babičce.

Pokud se vám nechce čekat až na léto, až budou plody zralé, doporučuji zpracovat i květ. Osobně to mám i raději. Vyrobit z něj jde limonády, sirup, nebo namořit do těstíčka a osmažit jako květák. Tento pokrm se jmenuje kosmatice a kupodivu jde o docela dost dobrou pochoutku.

Pár květů nezapomeňte usušit, na podzim, až bude zase řádit rýma a chřipka bude potřeba. odvar z květu totiž podporuje pocení, snižuje horečku a působí močopudně. Působí také proti bakteriím a plody nám zase pomohou od migrén či zánětu nervů. V dobách nedávno minulých se černý bez používal skutečně na léčbu všeho, už tenkrát se říkal „před heřmánkem smekni a před bezem klekni“. A já můžu jenom souhlasit

Comments are closed.