Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Nejznámější bylinka – petržel

petrzel

Tak u téhle bylinky jsem se zamýšlel, zda o ní mám vůbec psát. Nakonec jsem si ale řekl, že možná právě proto, jak je toto koření notoricky známé, možná je právě proto opomíjené.

Vlastně je docela zvláštní, že i sušená petrželka může dodat jídlu takovou svěžest. Když mluvíme o petrželce, nemám na mysli tu kořenovou, i když ta je také dobrá, ale najde si jak své zastánce, tak odpůrce. Spíš mluvím o té listové, ze které se používá nať a to jak sušená, tak čerstvá. Po pravdě, u té druhé varianty jsem se nikdy nesetkal s někým, kdo by ji neměl rád.

Opět platí to, co jsem psal už dříve v předchozím článku o majoránce. I o petrželce můžu s klidným svědomím říct, že je to české oregano. Tedy bylinka, která k české kuchyni neodmyslitelně patří a je hojně používaná.

Petržel je vhodná k dochucení polévek, mas nebo omáček. Ve smetanové omáčce dokáže udělat divy a polévku, tedy spíš vývar si neumím představit bez plavajících ostrůvků petrželky. Pokud bych ale měl vybrat jedno jídlo, které bez této bylinky snad nejde ani udělat, pak bych zvolil nádivku. Jarní nádivka, ať už pečená sama, nebo nacpaná do kuřete, bude jen poloviční, pokud do ní nepřidáte poctivou hrst petrželky. No a vzhledem k tomu, že nádivku miluji, mám v kořence petrželky vždy zásobu.

Comments are closed.