Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Nejušlechtilejší bylinka ze všech, bobkový list

Proč by zrovna bobkový list měl být ušlechtilý? To je snadné, pochází totiž z rostliny, která se jmenuje vavřín ušlechtilý. Přesně tak, je to ten stejný vavřín, který vidíte na věncích vítězů. Nežli na věnec se ovšem bobkový list více hodí do jídla a já se musí přiznat, že jeho použití miluji.

Tato rostlinka původně pochází z Asie, jako většina našich bylinek, které používáme v kuchyni. Dnes je však jejím největším producentem Turecko. Ke své slávě vavřín přišel ve starém Říme, kde mu byly přisuzovány magické účinky. Dokonce šli tak daleko, že jeho listy směly žvýkat jen věštkyně.

Ale to jsem opět utekl od tématu, tím by mělo být spíš použití v kuchyni, než v alchymii. Bobkový list je pro mne neoddělitelná součást dušení masa. Guláše, hovězí dušené a nakládané maso jsou prostě bez bobkového listu neúplné. Stejně tak pamatuji doby, kdy nakládaný hermelín teprve v hospodách začínal a každý hospodský jej nakládal sám. Jeho chuť byla na míle vzdálená unifikované chuti hermelínu nakládaného ve velkém a distribuované do hospod. Nyní je v hermelínu jen podivná pasta a než naložení, je většinou spíš hermelín jen do oleje ponořen a druhý den prodán. Zkrátka, do dobrého hermelínu patří cibule a kousek bobkového listu.

Bobkový list si bude výborně rozumět s českým česnekem, protože vyžaduje delší vaření a tím i česnek ztratí něco na své palčivosti. A jak už jsme řekl, k masu je to to nejlepší koření. Je jedno zda mase pečete, nebo dusíte, vždy tam zkrátka bobkový list přihoďte a výsledek vám garantuji :)

Comments are closed.