Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Majoránka je český zázrak v kuchyni

majorankaMajoránce osobně říkám české oregano. Tak často, jak se jinde používá tohle koření o to častěji v čechách používáme majoránku. Málokterá bylinka vytvoří z jídla tak českou klasiku jako právě majoránka. Majoránka je zelená bylinka s výraznou chutí, která se asi nedá ničím jiným napodobit.

Majoránce se připisují léčivé účinky, které ve formě čaje pomáhají od zažívacích problémů, křečí, bolesti hlavy a únavy. Také je, díky své vůni, používána v aromaterapii a celkově působí na zklidnění.

Pokud jste někdy byli na pravé české zabíjačce, jistě majoránku znáte. Sušená majoránka se přidává do zabíjačkové polévky, jitrnic a je neodmyslitelnou přísadou i tlačenky. Z toho je jasné,že v naší kuchyni majoránku použijeme na dochucení jakýchkoli mas, nejlépe mletých. Sekaná nebo karbanátek budou mít krásnou nasládlou chuť, proto se nebojte majoránkou nešetřit.

Pokud budete dělat cokoli z luštěniny, nebojte se opět sáhnout po této bylince. K luštěninám se totiž hodí také výborně. A jelikož se polévky často dělají z masa, i tam majoránka patří. V sušené formě vytvoří na silném vývaru plovoucí koření, které přidá na estetičnu. Osobně si bez ní nedokážu představit česnečku, která mi bez ní připadá planá a obyčejná.

Comments are closed.