Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Libeček z babiččciny zahrádky

File:Liebstöckel.JPGTak na tuhle bylinku jsem se těšil, hrozně mi totiž připomíná babiččinu zahrádku, kde tahle rostlinka zabírala kout až vzadu, ale voněla všude kolem.

Libeček je velmi aromatické koření, které najdeme například v nechvalně známém polévkovém koření. Ve své podstatě tak zbytečně platíte za koření, které je samo o sobě dost levné. Například zde tohle koření prodávají.

Z libečku se používají listy čerstvé, ale stejně tak dobře i sušené. Pokud jej použijete, můžete jej přidat do polévek, nebo maso. Výborně dochutí rybu a nebo i mleté maso. Při použití je třeba mít rozvážnou ruku, je opravdu hodně aromatický, takže by výsledné jídlo mohlo chutnat jen po něm.

S libečkem mám jednu tajnou fintu. Když griluji maso a uhlí se moc rozhoří, položím na něj větvičku libečku. Je plný vody, takže oheň uhasí, ale zbytečně nesníží teplotu. Především ale kouř, který libeček ovoní, dodá maso neopakovatelnou chuť.

Do polévek přidávám už libeček sušený, který není tak aromatický a hlavně mám rád, když na polévce „něco plave“. Silný vývar z kostí, nebo i masa a libeček jdou k sobě tak dobře jako málo co.

Pěstovat tohle koření doma bohužel nejde, keř libečku je docela košatý a opravdu hodně aromatický, pokud tedy nemáte zahrádky, nezbude než si libeček koupit.

Comments are closed.