Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Kopr není jen do omáček

koprTak na tuhle bylinku jsem se těšil, asi máloco dokáže vyvolat tak rozporuplné pocity jako kopr. Kdo z nás by si nepamatoval nenáviděnou „koprovku“ ve školní jídelně. Musím přiznat, že jsem byl jeden z těch, kteří by raději nejedli vůbec, než si dát tuhle „dobrotu“. Přitom je zvláštní, kolik lidí si ke kopru najde cestu později – jestli ono to nebude koprem, ale způsobem, jak koprovku vařili.

 

Asi svůj odpor ke koprové omáčce nikde nepřekonám, ale kopru jsem šanci dal. V mé kuchyni má místo tenhle kopr, Opět nejde o tak výrazné koření jako čerstvé, protože sušením něco málo na své intenzitě ztratí.

Kopr se výborně hodí nejen do omáčky, ale především jako dochucovalo do zálivek. Už minule jsem psal, že se salátovou zálivkou mám potíže, ale s koprem to jde docela snadno. Schválně vyzkoušejte dát do bílého jogurtu trochu tohoto sušeného kopru.

Co ale naprosto miluji je losos s koprem. Kopr jej s pomocí soli „uvaří“ zastudena a hlavně jej výborně ochutí. Tuhle variantu u nás jedí dokonce i ti, kteří by syrovou rybu do pusy nedali (to teda já nechápu, ryby můžu jakkoli). Hlavně miluji, jak se tohle jídlo tváří „snobsky“ a přitom jde o naprostou jednoduchou rychlovku, která zas tak moc nestojí. Losos se dá v akci koupit v Tescu za pár korun a kopr je jedno z nejlevnějších koření.

Comments are closed.