Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Estragon – bylinka plná alchymie

Tarragon...

Pokud máte rádi francouzkou kuchyni, pak jste se už nejspíš setkali s bylinkou, která má podivně alchymistický název. Je pravda, že téhle bylinky jsem se docela bál, nevěděl jsem co od ní čekat a přece jen nemám rád jídla, která mají výrazně kořeněnou chuť. O to víc jsem byl ale překvapený, když jsem do jídla přidal tenhle sušený estragon.

Jestli si dobře vzpomínám, dal jsem jej tenkrát do salátové zálivky. To je věc se kterou jsem vždycky trochu bojoval. Vyrůstal jsem v prostředí klasické zálivky voda cukr ocet a tak jsme nikdy nevěděl co do takové zálivky patří.

Estragon má takovou hořkosladkou kořeněnou chuť a proto se do salátové zálivky skvěle hodí. Dnes už jej ale prakticky používám na všechno, tak jak to dělají ve Francii. Od masa, přes omáčky až po ryby.

Mimochodem, estragon se celým jménem jmenuje pelyněk estragon – což nám tenkrát, když nám vtloukali vyjmenovaná slova do hlavy, mohli také říct. No, i tohle vypovídá něco o našem školství a o jeho způsobu přípravy dětí pro život. No,s nad už je to dnes lepší, protože mně ve škole k vaření naučili maximálně sůl a pepř.

Tahle bylinka je přitom snadná k pěstování. O to horší je to ale se skladováním. Sušení není snadné. Teplota nesmí přesáhnout 35C, jinak estragon ztmavne a ztratí chuť, osvědčené koření mají zde. Tam jej kupuji já a nemám pocit, že by jeho chuť byla slabá.

V poslední době jsem se dočetl, že estragon se ve Francii používá také k výrobě koláčů a dobře se s snese s jablky a hruškami. Hned příště vyzkouším a dám vědět, jak jsem dopadl. A pokud byste měli pocit, že estragon je nějaká novinka, tak vězte, že naši předkové jej používali jako obyčejnou žvýkačku. Snítka estragonu totiž prý spolehlivě osvěží dech.

Comments are closed.