Česnek patří v českých kuchyních k nedocenitelnému koření, používá se jako dochucovadlo k veškerým druhům masa a spousta kuchařů, stejně jako třeba já, by jej nejraději přidalo i do dezertu. Na světě najdeme skoro 700 druhů česneku, ale v jedné věci jsme přeci jen hrdí na svoji zemi. Naší národní hrdostí je český česnek. Občas nedostatkové zboží, ale v poslední době stále častěji najdeme v obchodech hrdé označení země původu: česká republika. Je pravda, že cena českého česneku je oproti ostatním druhům o dost vyšší, ale díky jeho silnější chuti je spotřeba o dost menší, proto nemusíme kupovat takové množství.
Česnek má, podle mne, jednu úžasnou schopnost a to, že dokáže výborně nahradit sůl. Co si budeme povídat, sůl je v Čechách pomocníkem každé kuchařky a to je docela problém. Sůl není zdravá, díky ní tělo zadržuje vodu a je příčinou mnohých zdravotních problémů. A to už vůbec nebudeme mluvit o obezitě, ta je u nás a obecně všude po světě čím dál větším problémem a sůl od ní rozhodně nepomáhá.
Jenže co provést s těmi, kteří česnek nemají rádi? kolikrát já už slyšel nedávej tam ten česnek Přitom je řešení tohohle problému tak snadné. Nemáš rád česnek, tak to asi nemáš rád ani kuře posypané grilovací směsí? Česnek můžete v kuchyni používat v různých formách, já například nemusím moc kusy česneku v jídle a tak si pomáhám tímhle granulovaným česnekem. Používá se prakticky stejně jako koření na které jsme zvyklí a hlavně je doma skoro pořád.Nedávno jsem objevil úžasnou věc a tou je sušený česnek na plátky, u něj je zajímavé, že mi jeho kousky vůbec nevadí, přitom jídlu dodá úplně stejně chuť jako čerství, jen bez jeho štiplavosti.Zkrátka, česnek je základ poctivého chlapského jídla a samozřejmě je čerství nejlepší, jen si občas pomůžu těmi moderníma vymoženostmi a mám jej i sušený. Česnek jako česnek a když si vzpomenu, kolikrát mne pomocí něj babička s maminkou léčili věřím v jeho sílu stále.