Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Česnek a především ten český

GarlicČesnek patří v českých kuchyních k nedocenitelnému koření, používá se jako dochucovadlo k veškerým druhům masa a spousta kuchařů, stejně jako třeba já, by jej nejraději přidalo i do dezertu. Na světě najdeme skoro 700 druhů česneku, ale v jedné věci jsme přeci jen  hrdí na svoji zemi. Naší národní hrdostí je český česnek. Občas nedostatkové zboží, ale v poslední době stále častěji najdeme v obchodech hrdé označení země původu: česká republika. Je pravda, že cena českého česneku je oproti ostatním druhům o dost vyšší, ale díky jeho silnější chuti je spotřeba o dost menší, proto nemusíme kupovat takové množství.

Česnek má, podle mne, jednu úžasnou schopnost a to, že dokáže výborně nahradit sůl. Co si budeme povídat, sůl je v Čechách pomocníkem každé kuchařky a to je docela problém. Sůl není zdravá, díky ní tělo zadržuje vodu a je příčinou mnohých zdravotních problémů. A to už vůbec nebudeme mluvit o obezitě, ta je u nás a obecně všude po světě čím dál větším problémem a sůl od ní rozhodně nepomáhá.

Jenže co provést s těmi, kteří česnek nemají rádi? kolikrát já už slyšel nedávej tam ten česnek 🙂 Přitom je řešení tohohle problému tak snadné. Nemáš rád česnek, tak to asi nemáš rád ani kuře posypané grilovací směsí? Česnek můžete v kuchyni používat v různých formách, já například nemusím moc kusy česneku v jídle a tak si pomáhám tímhle granulovaným česnekem. Používá se prakticky stejně jako koření na které jsme zvyklí a hlavně je doma skoro pořád.Nedávno jsem objevil úžasnou věc a tou je sušený česnek na plátky, u něj je zajímavé, že mi jeho kousky vůbec nevadí, přitom jídlu dodá úplně stejně chuť jako čerství, jen bez jeho štiplavosti.Zkrátka, česnek je základ poctivého chlapského jídla a samozřejmě je čerství nejlepší, jen si občas pomůžu těmi moderníma vymoženostmi a mám jej i sušený. Česnek jako česnek a když si vzpomenu, kolikrát mne pomocí něj babička s maminkou léčili věřím v jeho sílu stále.

Comments are closed.