Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Bylinka na uklidnění, meduňka

medunkaDnešní svět je uspěchaný, lidé jsou nervozní a nezastaví se. Pokud to chcete změnit, oddechnout si, vypnout a uvolnit se, zvolte jednu z nejvíc relaxačních bylinek vůbec. Tou bylinkou je meduňka, nasládlá chuť, která e výborně doplňuje s citrusovým nádechem se velmi často používá v kuchyni. Převážně pak do nápojů a ovocných salátů, kde svou výraznou zelenou barvou nádherně povzbudí nejen chuť, ale i oči.

Zelená barva napoví i to, jaká část z meduňky se zužitkovává. Jsou to listy, které obsahují největší podíl silic. Právě tyhle části meduňky najdeme v nápojích, ať už alkoholických nebo bez alkoholu. Nevěřili byste co dokáže led ve sklenici, spolu s lístky meduňky udělat za nádhernou variaci barev. Pokud lístky zalijeme horkou vodou trochu barvu ztratí, ale o to víc silice pustí do vody. Výsledný čaj pak ani zatvrzelí sladiči čaje nebudou doslazovat.

Čaj můžu vřele doporučit před spaním, připadně v podvečer náročného dne. Meduňka zklidní cely organizmus, ale především mysl. Od pradávna se používala jako hypnotikum a sedativum. Dnes uz máme k dispozici účinnější leky, ale proč nezkusit trošku víc přírodní věc.

Pokud se tedy meduňku rozhodnete vyzkoušet, tak byste měli vědět jak na ni správně. Správně meduňku sbíráme před květem. A sušit je ji třeba velmi rychle. Žádném případě meduňku nesušíme na slunci, vhodné jsou spíše nižší teploty a stín.

Comments are closed.