Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Bylinka na tlak, skořice

skoriceJe zajímavé jak lidé umí spotřebovat skoro vše. Koho by kdy napadlo, že si pochutnáme na kůře. No a vidíte, běžně to totiž děláme. Skořice není nic jiného než kůra skořicovníku. A že to není žádná obyčejná kůra o tom si povíme dnes.

Tahle kůra se vyznačuje kořeněnou a mírně nasládlou vůní. I proto se velmi často objevuje jako přísada v parfémech. Stejně jako voní, tak i chutná, mírně nahořkle a velmi kořeněně. Asi málokomu unikla nebezpečná zábava na internetu, kde lidé měli spolknout lžičku skořice. Nejen že nejde o vůbec bezpečnou zábavu, ale ani nijak extra chuťově zdařilou. Skořice ve vysoké koncentraci škodí zdraví a chuťovým buňkám nechutná, v menším je ale znamenitá pomocnice. Často ji najdeme v dezertech a pravý babiččin závin bez ní neuděláte. Jablka a skořice je zkrátka dokonalá kombinace a miluje ji každý kdo někdy od babičky závin dostal.

Nejen v dezertech ale najde skořice své uplatnění. Například kuřecí maso se švestkami a skořicí je lahůdka pro nejednoho znalce delikates.U nás není ani příliš tradiční pít kořeněné čaje, ale věřte že jste nejspíš už nějaký se skořící měli. Stačí si někdy pozorně přečíst složení ovocných čajů v pytlících. Budete překvapeni jak se tam často tohle koření vyskytuje a je to jen dobře. Skořice totiž působí velmi dobře na naše zdraví. Snižuje vysoký krevní tlak a například zmírňuje krvácení z nosu, či při silné menstruaci. Podporuje chuť k jídlu a zároveň má antibakteriální, antibiotické a celkově dezinfekční účinky. Používá se při nachlazení a kašli a v koupeli pomůže i proti revmatismu. Takové množství léčebných účinků jsme snad tady ještě neměli, vidďte? Proto by skořice neměla chybět nejen ve vašem jídelníčku, ale i lékarničce :)

Jen dávejte pozor, ve velkém množství a pro citlivé osoby i v menším může způsobit nepříjemné alergické reakce. Ale s troškou si opravdu dělat starosti nemusíte. Takže pokud máte vysoký krevní tlak, tak vzhůru do skořice.

Comments are closed.