Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

bylinka, kterou používáte a přitom o tom nevíte. Koriandr

corianderKoriandr je hodně specifická, aromatická bylinka, kterou v Čechách nejsme moc zvyklí používat. Přitom ji používáme častěji než, si myslíme. Jedná se totiž o jednu ze základních bylinek, kterou nejdeme skoro ve všech kari směsích.

Koriandr se běžně pěstuje i zde, v Čechách. Jde o příbuzného kmínu, anýzu, nebo kopru, kterým se v našich zeměpisných šířkách docela daří. Abych řekl pravdu, neznám nikoho, kdo jej pěstuje a asi se tomu ani nedivím. Nevím jak u vás, ale v mém okolí nenajdu moc příznivců ryb, ke kterým se koriandr honí snad nejlépe.

Pokud budete někdy dělat rajčatové pesto, přidejte tam pár koriandrových lístků – zažijete nečekané, to slibuji. Přece jen jsme zvyklí, z našich končin, spíš na petrželovou nať, která ale jídlu neumí tak dobře dominovat.

Mimo ryb se hodí i do moučníků, kde nevadí jeho aromatičnost. A tím se dostávám k druhému způsobu kdy tuhle bylinku běžně používáte a přitom ani nevíte. Každý asi někdy pekl perník a většinou se k tomu použije perníková směs. Už si vybavujete tu chuť? To je právě koriandr, bez nějak poctivý perník neupečete.

Poslední kategorií, kde koriandr najde uplatnění je výroba alkoholických nápojů. Ať už jde o dochucování destilátů, jako je například gin, nebo ochucených vín, samozřejmě červených.

Zmíním samozřejmě léčivé účinky koriandru. Používá se k léčení vředů, nebo jako mazadlo na kloubní potíže. Při revmatizmu a příznivě působí na nervovou soustavu.

Comments are closed.