Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Bylinka která je všude doma, kopřiva dvoudomá

stinging-nettles-1366761-mTahle bylinka je určitě jedna z nejrozporuplnějších bylinek vůbec. Spousta lidí ji za bylinku vůbec nepovažuje, spíš za plevel, která roste všude kolem nás. Už malé dítě ví, že k téhle rostlince se nemá přibližovat, protože setkání s ní docela pálí. A je zvláštní, jak nám tohle vydrží až do dospělosti, kde už to nemá takové opodstatnění.

Přitom kopřiva je úžasný pomocník při revmatických potížích, chudokrevnosti, krvácivosti, na pročištění krve a tím i celého těla, prostě pomáhá dělat z našeho starého těla opět mladé. Ještě zbývá jedna věc, která by měla být neopomenuta a to, že má antialergenní účinky, pokud tedy trpíte alergiemi, doporučuje se pít vývar z kopřiv takřka denně.

Abych ale zůstal věrný tomuto blogu, musím zmínit i její použití v kuchyni, kde má kopřiva dlouhověkou tradici, která opět začíná nacházet zašlou slávu. Kopřiva by se měla sbírat na jaře, před tím, než začne kvést. Zkrátka tak aby byla mladá. Nenechejte se ale zmást, sáhnutí bude pálit stejně, proto použijte na sběr vždy rukavice. S těma už se nemusíte ničeho bát a při jídle už vůbec ne. Tepelnou úpravou totiž kopřiva ztratí všechno ze své pálivosti a zbude jen zajímavá chuť, která se jen těžko k něčemu přirovnává.

Kopřivovou nádivku už asi znáte všichni, jedná se o tradiční jarní jídlo, které se podává v období velikonoc. Zejména proto, že v té době už nebývá problém malé kopřivy najít. Co byste ale měli určitě zkusit je kopřivový špenát, od té klasiky je na míle vzdálen a přitom jde o vynikající zdravý pokrm. Jak už jsme zmínil, dušením kopřiva ztratí všechno ze své pálivosti. Stejně tak ji můžete nakrájet do polévky, kde bude působit netypicky a zajímavě.

Comments are closed.