Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Bonbónová bylinka alias máta peprná

máta obrazekTak tahle bylinka je asi nejznámější bylinka alkoholiků. Kdo by neznal oblíbený nápoj mochito ve kterém se při míchání honí kostky ledu se zelenými lístky máty. V zimě si pak s mátou můžeme dopřát chvilky odpočinku díky mátovému čaji a nebo s ní jen ozdobit dezert. Nejvíc si ale tuto bylinku vybavím v době nachlazení, kdy mi babička dávala bonbóny s mátovou příchutí, aby se mi lépe dýchalo. Zkrátka využití máty je víc než dost, tak se na ně rovnou pojďme podívat.

I když se máta používá převážně v nápojích, dá se použít i do omáček. Osobně jsem to nikdy nezkusil, ale může jít o zajímavou zkušenost. Pokud máte tip na zajímavý recept, sem s ním. Budu jen rád. Dokonale se hodí k rybě a jak už jsem zmínil i k dezertům. Pokud si chcete užít opravdu nevšední zážitek, vezměte kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny a posypte ji nakrájenou mátou. Sladká chuť se neuvěřitelně dobře propojí s peprnou chutí máty a o „luxusní“ dezert je postaráno během pár minut.

Navíc uděláte něco pro sebe, protože máta je známa odedávna pro svoje léčebné vlastnosti. Utišuje trávící problémy a celkově působí proti křečím, zmírňuje nadýmání a především působí dezinfekčně. Proto tohle všechno jsem vcelku rád, že v mém okolí vidím čím dál častěji lidi pít mátový čaj po obědě. Určitě byste podobné měli taky zkusit. Máta má opravdu výbornou chuť v čaji a ani náhodou není tak výrazná, horká voda její hořkost utlumí a navíc čaj můžete vždycky dosladit medem. Co bude ale na tomto čaji po obědě nejlepší je to, že máta pomáhá v trávení a povzbuzuje organizmus k vytváření žaludečních šťáv a žluči. Což je po obědě někdy víc než potřeba.

Comments are closed.