Tak tahle bylinka je asi nejznámější bylinka alkoholiků. Kdo by neznal oblíbený nápoj mochito ve kterém se při míchání honí kostky ledu se zelenými lístky máty. V zimě si pak s mátou můžeme dopřát chvilky odpočinku díky mátovému čaji a nebo s ní jen ozdobit dezert. Nejvíc si ale tuto bylinku vybavím v době nachlazení, kdy mi babička dávala bonbóny s mátovou příchutí, aby se mi lépe dýchalo. Zkrátka využití máty je víc než dost, tak se na ně rovnou pojďme podívat.
I když se máta používá převážně v nápojích, dá se použít i do omáček. Osobně jsem to nikdy nezkusil, ale může jít o zajímavou zkušenost. Pokud máte tip na zajímavý recept, sem s ním. Budu jen rád. Dokonale se hodí k rybě a jak už jsem zmínil i k dezertům. Pokud si chcete užít opravdu nevšední zážitek, vezměte kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny a posypte ji nakrájenou mátou. Sladká chuť se neuvěřitelně dobře propojí s peprnou chutí máty a o „luxusní“ dezert je postaráno během pár minut.
Navíc uděláte něco pro sebe, protože máta je známa odedávna pro svoje léčebné vlastnosti. Utišuje trávící problémy a celkově působí proti křečím, zmírňuje nadýmání a především působí dezinfekčně. Proto tohle všechno jsem vcelku rád, že v mém okolí vidím čím dál častěji lidi pít mátový čaj po obědě. Určitě byste podobné měli taky zkusit. Máta má opravdu výbornou chuť v čaji a ani náhodou není tak výrazná, horká voda její hořkost utlumí a navíc čaj můžete vždycky dosladit medem. Co bude ale na tomto čaji po obědě nejlepší je to, že máta pomáhá v trávení a povzbuzuje organizmus k vytváření žaludečních šťáv a žluči. Což je po obědě někdy víc než potřeba.