Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

Bazalka – nejenom italská bylinka

 

Basil

Dnes bych se rád zastavil nad „nově objevenou“  bylinkou, která si k nám našla cestu přes Itálii. I když jde o bylinku původem z Indie, což asi nikoho nepřekvapí. Indické koření je známé od nepaměti a to především díky jeho rozmanitosti.

Bazalka je úžasná díky její křehkosti, svěžesti a šťavnatosti. V kuchyni se z bazalky převážně používají listy a to buď jako bazalka čerstvá, nebo poslouží stejně dobře jako sušené koření.

Bazalka si výborně rozumí s rajčaty a toho se držím. Kdykoli základ jídla tvoří rajčata, přidávám bazalku. Dodá jídlu svěžest a hodí se dokonce i do klasické české rajčatové omáčky. Raději dávám tuhle sušenou, přece jen mám takovou tu typickou českou míru a tak se nemusím bát, že to přeženu.

Vím, že to píšu pokaždé, ale napíšu to znovu. Vyzkoušejte přidat bazalku a uvidíte o kolik budete dávat méně soli. Jsme zkrátka zvyklí dochucovat jídla solí, ale ta se dá tak krásně nahradit zdravýma bylinkama… Asi by to nebyl kompletní článek, pokud bych nezmínil klasiku klasik. Bazalka + rajče + mozarella. Tahle kombinace sýru a bazalky tvoří známé caprese a zároveň dokonalý, rychlý předkrm – z tohohle jídla zná bazalku asi každý,

Comments are closed.