Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

balkánská cizinka, saturejka

saturejkaTato u nás ne zcela běžná bylinka se hojně využívá v balkánské kuchyni. Pokud jste se s touto bylinkou ještě nesetkali, pak by se saturejka dala nejlépe přirovnat k tymiánu. Nicméně v kombinaci s ním, rozmarýnem a bazalkou ji možná často používáte ani o tom nevíte, najdete provensálském koření.

Ze saturejky se používá nať a to především v sušené formě. Jako obvykle platí pro sušení bylinky vyhnout se přímému slunečnímu svitu a sušit ve stínu při nižších teplotách. Saturejce se výborně daří i v našich končinách, takže pokud si chcete rozšířit bylinkovou zahrádku o něco méně typického, vzhůru do toho.

Saturejka se proslavila na balkáně díky tomu, že je jednou z hlavních přísad koření zvané čubrica.Jde o směs ze suché saturejky, pálivých papriček, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice. V balkánské kuchyni se používá k dochucování polévek, mletých mas a nebo zeleniny. V luštěninách, které se na balkáně konzumují ve velkém jde skoro o nutnost. Zkrátka ji najdete skoro v každém hlavním chodu.

Pro nás bude saturejka asi nejpřirozenější právě ve zmíněných mletých masech. Domácí sekané dodá neobyčejnou chuť východu a na stole bude zase něco nového. Při kořenění je třeba být ale opatrný, saturejka je velmi aromatická a tak může jídlo spíš pokazit, než vylepšit.

Pokud to s ní ale umíme odvděčí se nám blahodárnými účinky na naše zdraví. Má schopnost snižovat krevní tlak, podporuje trávení a účinkuje proti nadýmání a průjmu. Desinfikuje dýchací cesty a napomáhá při průduškovém astma

Comments are closed.