Nej Bylinky

kuchyně zdravější a voňavější

A další bylinka, která chutná a léčí. Šalvěj

sageO téhle bylince  se mi asi nebude psát nejlépe. Je to pro mne vcelku neznámé koření a s jeho používáním jsem začal teprve nedávno a stále si k šalvěji teprve hledám vztah. Nemá příliš výraznou chuť a právě to je asi ta největší překážka. Pokud čtete pravidelně tyhle stránky, asi víte, že mezi moje nejoblíbenější koření patří český česnek. A tak není divu, že vše ostatní co přímo nečpí, není to pravé :).

Jak už jsme zmínil, šalvěj není příliš výrazné koření. Má jemnější chuť, ale výraznou vůni. Výborně ji uplatníte v masech a omáčkách. To jídlo, kde jsem si já šalvěj zamiloval je rizoto. Rizotu šalvěj dodá specifickou chuť, která připomene východní kuchyni. Především ale najde uplatnění ve staročeské kuchyni, kde ji použijte obdobně jako petrželku.

Když jsem zmiňoval, že šalvěj není příliš výrazná, měl jsem na mysli to, že nevytvoří hlavní kořeněnou linii v jídle. Rozhodně to s ní nepřežeňte, její nahořklá chuť by vám jídlo mohla parádně pokazit.

No a jak už to u bylinek bývá, používají se jako koření, ale primárně byly vždy využívány k lékařským účelům. Babka bylinkářka by vám nejspíš řekla, že šalvěj, která se celým jménem nazývá šalvěj lékařská, působí blahodárně na lidské smysly a paměť. Zlepšuje zrak a má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Připisují se jí blahodárné účinky na stařecký třes a údajně zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby.

Zkrátka, opět jedna bylinka, která léči i pomáhá.

Comments are closed.